IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Маслото от лавандула гони тревожността

14 септември 2017 05 00

Помага и при безсъние

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Лавандуловото етерично масло се използва традиционно за ароматерапия и при производството на парфюми. В различни видове козметика се съчетава отлично със съставки като кедрово дърво, бор, градински чай, здравец и индийско орехче.

Маслото се извлича предимно от цветовете на лавандулата чрез парна дестилация. То има свойството да премахва нервното напрежение, да облекчава болката, да дезинфекцира кожата. Също така подобрява кръвообращението и намалява дихателните проблеми. Латинското наименование на лавандулата е „lavare“, което означава „измивам“. Кои са най-големите ползи на лавандуловото масло за здравето?

То е природно средство за лечение на безсъние. Проучвания при пациенти в старческа възраст показват, че сънят им става по-редовен след като заменят медикаментите си за безсъние с ароматерапия с лавандулово масло поставено непосредствено до леглото.

Ароматът на лавандулата има успокояващо действие. Терапия с масло гони далеч нервите и тревожността. Тя се препоръчва при лечение на мигрена, главоболие, депресия, нервно напрежение и емоционален стрес. Освен това увеличава умствената активност. Според едно от изследванията за положителния ефект на лавандуловото масло, хората, които вдишват по-често аромата на лавандула или розмарин, имат по-малки нива на стрес и тревожност, както и повишаване на когнитивните функции.

Повече за ползите от маслото от лавандула може да прочетете на Puls.bg

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари