IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хормоналната терапия след менопаузата не увеличава риска от рак

14 септември 2017 11 20

Учени: Новите резултати са успокояващи

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Пиенето на хапчета с хормони няколко години след менопаузата не съкращава живота, съобщиха американски лекари, направили най-продължителното изследване по темата, предаде Асошиейтед прес.

Преди години изследването на ефекта от хормоналната терапия след менопаузата беше прекратено, когато бяха установени неочаквани нежелани последици от хапчетата естроген или естроген с прогестин. Тогава лекарите регистрираха повече случаи на рак на гърдата и инфаркт сред жените на комбинирани хапчета от пет до седем години, и повече инсулти при пилите само естроген.

Продължилото 18 години проследяване обаче установи, че въпреки тези рискове, смъртността от сърдечносъдови заболявания, рак на гърдата и други причини е сходна при жените на хормонозаместваща терапия и пилите плацебо.

Новите резултати са успокояващи и подкрепят сегашните препоръки – хормоните са подходящи за някои жени, когато се използват краткосрочно за облекчаване на горещи вълни и други притесняващи симптоми на менопаузата, каза ръководителят на изследването д-р Джоан Менсън от бостънската болница „Бригам енд уиминс“.

„Това е окончателно“ – каза д-р Менсън и добави, че жените искат да знаят дали това лекарство може да ги убие и отговорът изглежда е „не“.

Хормоните някога бяха смятани за извор на младост за жените навлизащи в менопауза, защото имаше данни да намаляват сърдечносъдовите заболявания и да засилват паметта. В началото на 90-те години на миналия век започна мащабно изследване за ефекта на хормоните върху по-възрастните жени.

Резултатите от него доведоха до препоръки жените да не пият хормони за предотвратяване на възрастови заболявания. При предписването им срещу симптомите на менопаузата е желателна най-ниската доза за възможно най-краткото време.

Новото проследяване е обхванало 27 000 жени, участвали и в оригиналното изследване.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари