IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Маслото от евкалипт лекува рани и изгаряния

21 септември 2017 05 00

То се използва и за ароматерапия

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Евкалиптовите дървета и храсти се срещат предимно в Австралия и Нова Гвинея. От листата и клоните им се извлича масло, което има противовъзпалителни, антиспазматични, антисептични и антибактериални свойства. Биопродуктът е безцветен и има специфичен аромат.

Маслото от евкалипт намира широко приложение в ароматерапията, но и в конвенционалната медицина. Заради евкалиптола, който съдържа, се използва като съставка на различни лекарства и козметика.

Ето кои са най-известните приложения на маслото от евкалипт:

Ароматерапия

Евкалиптовото масло се използва най-много за ароматерапия. Много спа центрове го предлагат като част от релаксиращи процедури. То не само освежава, а и има антисептично действие. Предлагат се и различни масажи само с него или в комбинация с други масла.

Лекува рани

Евкалиптовото етерично масло има антисептични свойства поради своето гермицидно действие. При излагането му на въздух се образува озон, който е доказан антисептик. Ето защо евкалиптовото масло е много полезно за лечение на различни рани, язви, изгаряния, ухапвания и ожулвания.

Повече за ползите от маслото от евкалипт четете на Puls.bg

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари