IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кърпите вкъщи са по-мръсни, отколкото предполагате

25 септември 2017 08 40

Те са идеална среда за бактериите

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Мръсните кърпи могат да носят огромно разнообразие от микроби, те дори може да са свързани с разпространението на инфекциозни заболявания. Не можете да запазите кърпите си 100% свободни от микроби, но можете да се разделите с някои от рисковете, като перете кърпите по-често.

Хавлиите са чудесни капани за бактерии. Всеки път, когато я използвате, прехвърляте част от кожните бактерии и всички други микроби, които носите, върху хавлията.

По-голямата част от тези организми няма да доведат до негативни последици върху здравето, защото са естествена част от човешкото тяло. Специалистите поясняват, че телата ни са адаптирани да живеят в среда с всички тези микроби наоколо.

Кърпите предлагат идеалната среда за растеж на бактерии и други микроорганизми, тъй като те често са влажни, топли и стоят в тъмните бани.

Тъй като ръцете могат да прехвърлят микробите от всичко, което докосват върху хавлията, банята не е особено безопасно място, където тя да стои през повечето време.

Много хора не мият ръцете си добре, така че, когато ги изсушат с кърпата, те прехвърлят бактериите на място, което е благоприятно за тяхното развитие. Все пак е малко вероятно да се стигне до разболяване вследствие на замърсена кърпа. Има риск обаче, ако кожата е напукана или наранена, тъй като по този начин бактериите лесно могат да попаднат в организма.

Най-добрият начин да се предпазите е като редовно перете кърпите в кухнята и банята. Според специалистите кърпите в банята трябва да се подменят на всеки 2-3 дни, особено ако има малки деца вкъщи.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари