IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3 скрити причини, които водят до депресия

11 октомври 2017 13 40

Контролът и отношението към емоциите са много важни

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Депресията може да се настани в живота ни без изобщо да разберем. Наблюдавайки живота на останалите, мнозина установяват, че не живеят толкова цветно и пълноценно. Те усещат, че се случва нещо, което не е съвсем наред.

В даден момент обаче определено травмиращо събитие отключва цял океан от тъга, самосъжаление и други неприятни усещания.

Освен по отношение на изявата, има и някои скрити причини, водещи до депресия. Ето кои са те.

1. Потискане на емоциите

Като дете сте загърбили емоциите си, защото не са били подходящи или добре приемани, а днес нямате достатъчно достъп до чувствата, от които се нуждаете. Чувствата са жизненоважна система за обратна връзка, която казва какво искате, от какво имате нужда, какво ви успокоява и от какво боли.

Когато има проблем в тази система, ставате по-уязвими към депресията.

2. Склонни сте да насочвате гнева си навътре

Гневът е естествен защитен механизъм. Когато човек е израснал в семейство, в което гневът не е бил овладяван добре, не се научава как да се чувства комфортно с гнева си или как да го използва здравословно.

Насоченият навътре гняв се превръща в депресия.

3. Склонни сте да се срамувате за всичко

Емоциите буквално са вградени в гените ви и представляват най-дълбоката част от вашата личност.
Ако израснете с идеята, че емоциите са нещо лошо или нямат значение, това може да доведе до чувство на срам, че ги имате. Така, вместо да споделяте и работите с чувствата си по време на стрес, вие сте способни да ги скриете. Резултатът може да бъде депресия.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари