IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повече мазнина в салатата, за да се усвоят витамините

12 октомври 2017 09 10

Ефектът се постига и с ядки и сирене, казват учени

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Учени съветват да слагаме повече олио или зехтин в салатата, защото така витамините се усвояват по-добре, съобщи Интернешънъл бизнес таймс.

Ефектът може да се постигне и с други източници на мазнини, като ядки и сирене. Оптималното количество е 32 грама мазнина, което е равно на две супени лъжици.

Мазнините подобряват усвояването на осем полезни съставки, сред които витамините А, Е и К, които предпазват от рак и подобряват зрението. При двойно количество мазнина се удвоява и усвояването на витамини.

Според предишни изследвания олиото подобрява усвояването на ликопена от доматите и бета-каротина от морковите. Изследването за усвояването на хранителните съставки е извършено от учени от университета на Айова.

Те са работили с 12 жени, като са им давали салати с 0, 2, 4, 8 или 32 грама соево олио, добавено към соса. Максимално усвояване на полезните съставки имало при 32 грама мазнина.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари

1111 ( преди 6 години )
Те така някак си тия учени за нашата действителност едва ли са чували. Колкото и да е неприятно в нашите географски ширини олиото в салатата не е 2 лъжици а в много случаи доста повече. Така, че пак прочетете и вместо директно от заглавието да наливате повече се замислете колко реално слагате......
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар