IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо е важно да избягваме маргарина?

2 ноември 2017 06 00

Нужно е да се обърне по-сериозно внимание на вредите от маргарина

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Идеята за създаване на маргарина никога не се е базирала на здравословни ползи. Основната цел на създателите на този продукт е била да се предложи по-евтина алтернатива на маслото.

В годините на остри продоволствени кризи, когато е започнало производството на маргарин, потенциалните вреди от консумацията му са отстъпвали по значение пред чисто финансовата невъзможност да се купува масло. Днес, когато проблемите със сърдечносъдовата система и затлъстяването достигат размерите на глобална епидемия, на вредите от маргарина трябва да се обърне по-сериозно внимание от всякога.

Маргаринът се произвежда от растителни мазнини, които сами по себе си, в естествения си вид не са опасни за здравето. Дори носят своите ползи. При производството на маргарин обаче растителните мазнини се процесират и се подлагат на т.нар. хидрогениране. Именно този процес е отговорен за по-голяма част от потенциалните вреди за здравето, които редовната консумация на маргарин носи.

След хидрогениране на растителните масла се получават т.нар. хидрогенирани мазнини, известни и като трансмазнини. Хидрогенирането на растителните мазнини води до сериозни молекулни промени в структурата им, с което се осигурява приятната на вид консистенция на маргарина, но, уви, се появяват и вредните му за здравето свойства.

Според някои специалисти химичната структура на мазнините, която те придобиват след хидрогениране, ги доближава повече до пластмасата, отколкото до годни за консумация хранителни продукти.

Сериозните последствия от редовната консумация на маргарин провокират специалистите да представят 4 основни причини да го избягваме.

Вижте кои са те на Puls.bg

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари