IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3 причини за постоянната умора

9 ноември 2017 13 20

Напрегнатото ежедневие невинаги е обяснението

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Чувството на умора най-често отдаваме на напрегнатото ежедневие. И в повечето случаи вероятно сме прави. Понякога обаче зад умората могат да се крият и по-сериозни причини.

Ако се чувствате постоянно уморени, направете някои промени в начина на живот – опитайте да си осигурите достатъчно време за сън, по-здравословна храна, пийте повече течности, като ограничите алкохола и кофеина.

В случай че това не помогне, умората може да се дължи на някой от тези фактори.

1. Анемия

Умората, причинена от анемия, е резултат от липсата на червени кръвни клетки, които пренасят кислорода от белите дробове до тъканите и клетките. Може да се почувствате слаби и да се задъхвате.

Причина за анемията може да бъде дефицит на желязо или витамини, загуба на кръв, вътрешен кръвоизлив или хронично заболяване като ревматоиден артрит, рак или бъбречна недостатъчност.

Жените в детеродна възраст са особено податливи на желязодефицитна анемия, заради загубата на кръв по време на менструацията и необходимостта на организма от допълнително количество желязо по време на бременността и кърменето.

2. Диабет

Повече от един милион души получават диагноза „диабет тип 2“ всяка година, но много други може дори да не знаят, че са болни.

Глюкозата е горивото, което поддържа организма. И това е проблеми за хора с диабет тип 2, тъй като те не могат да използват правилно глюкозата, което води до натрупването ѝ в кръвта.

Без достатъчно енергия, при хората с диабет умората често се проявява като един от първите предупредителни признаци.

3. Депресия

Депресията е основно заболяване, което засяга съня, храненето и усещането към себе си и останалите. Без лечение, симптомите на депресията може да продължат седмици, месеци и дори години.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари