IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са алтернативите на млякото и месото, ако постите?

17 ноември 2017 06 00

Най-голяма е опасността от дефицита на белтъчини

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Официално започнаха коледните пости и много хора ще ограничат хранителния си режим. Налагането на известни ограничения е полезна мярка, но резките и продължителни лишения от определени продукти могат да имат сериозен ефект върху организма.

Това важи в пълна сила по време на пост, защото той изключва месото и млечните продукти, които са основен източник на някои от най-важните за тялото хранителни вещества. Това е причина по време на пост рискът от недостиг на важни нутриенти да е много сериозен.

Най-сериозната опасност при отказване от „блажните“ храни е потенциалният недостиг на белтъчини, есенциални мастни киселини, витамин В12 и на микроелементите желязо и цинк. Именно това са базисните хранителни вещества, от които най-големи количества си набавяме от месото, месните и млечните продукти. За избягване на сериозния им дефицит по време на пост трябва да се повиши приемът на други продукти, в чийто състав тези вещества присъстват във високи дози.

Бобови култури

Ключова съставка: белтъчини

Първият фактор, който диетолозите анонсират при препоръчване на безмесна диета е намирането на качествена алтернатива на месото за компенсиране нуждата от белтъчини (протеини). Бобовите култури са сред най-пълноценните източници на протеини в групата на постните храни.

Препоръчително е да се комбинират различни типове от тях за набавяне на оптимален набор от аминокиселини.

Кои са другите заместители на месото и млякото четете на Puls.bg

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари