Официално започнаха коледните пости и много хора ще ограничат хранителния си режим. Налагането на известни ограничения е полезна мярка, но резките и продължителни лишения от определени продукти могат да имат сериозен ефект върху организма.
Това важи в пълна сила по време на пост, защото той изключва месото и млечните продукти, които са основен източник на някои от най-важните за тялото хранителни вещества. Това е причина по време на пост рискът от недостиг на важни нутриенти да е много сериозен.
Най-сериозната опасност при отказване от „блажните“ храни е потенциалният недостиг на белтъчини, есенциални мастни киселини, витамин В12 и на микроелементите желязо и цинк. Именно това са базисните хранителни вещества, от които най-големи количества си набавяме от месото, месните и млечните продукти. За избягване на сериозния им дефицит по време на пост трябва да се повиши приемът на други продукти, в чийто състав тези вещества присъстват във високи дози.
Бобови култури
Ключова съставка: белтъчини
Първият фактор, който диетолозите анонсират при препоръчване на безмесна диета е намирането на качествена алтернатива на месото за компенсиране нуждата от белтъчини (протеини). Бобовите култури са сред най-пълноценните източници на протеини в групата на постните храни.
Препоръчително е да се комбинират различни типове от тях за набавяне на оптимален набор от аминокиселини.
Кои са другите заместители на месото и млякото четете на Puls.bg
Коментари