IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Котката вкъщи носи някои ползи за здравето ви

28 ноември 2017 06 00

Предпазва сърцето

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Макар кучето да се слави като най-добрият приятел на човека, учени изтъкват, че отглеждането на котка като домашен любимец носи повече емоционални, а и физически ползи. Проучвания показват, че дори само гледането на клипчета с котки ни създава позитивни емоции и ни зарежда с енергия. При отглеждането им като домашен любимец ползите са много повече. Ето някои от тях.

Отглеждащите котка вкъщи са по-умни

Проучване на Бристолския Университет в Англия показва, че котки отглеждат предимно хора с по-висока образователна степен. Освен това проучване сред 600 души в САЩ показва, че отглеждащите котки са и по-интелигентни и с по-високо IQ. Макар да не се счита, че котката допринася директно за интелекта на притежателя ѝ, известно е, че котките са по-самостоятелни и изискват по-малко грижи от кучетата. Това оставя повече свободно време за стопанина, което той може да прекара в грижи за интелектуалните си способности.

По-нисък риск от сърдечни проблеми

Една от най-големите мистерии при отглеждането на котка вкъщи е как те успяват толкова ясно да редуцират стреса у притежателя си. Проучване показва, че в рамките на 10-годишен период отглеждащите котки като домашен любимец са изправени пред 30% по-нисък риск от инфаркт и други сърдечносъдови проблеми.

Другите ползи от котката вкъщи четете на Puls.bg

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари