IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подуването на корема може да се дължи и на някои храни

13 декември 2017 06 00

Каква е причината за подуването?

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Един от най-притеснителните и непонятни за много хора феномени е как само едно леко похапване може да преобрази прибраната им и стегната зона в областта на стомаха в подут корем и да отключи неприятното чувство за тежест и болка.

Подутият корем определено е неприятно състояние, което може да създава хронични оплаквания или да се появява само в отделни моменти. И в двата случая дискомфортът е налице, а най-удачното превантивно средство е да се избягват храните, които отключват проблема.

Подуването на корема е следствие от натрупването на газове или течности по протежението на стомашно-чревния тракт. Основна причина за това е невъзможността определени хранителни продукти да бъдат напълно разградени. Храните, които най-често създават подобни проблеми, са тези, богати на неразградими, но подлежащи на ферментация прости захари. Те преминават през стомаха, без да бъдат повлияни от ензимите в стомашния сок и не се усвояват в тънките черва.

Достигайки дебелото черво обаче, те се ползват като хранителен източник от бактериите в чревната флора. Протича процес на ферментация, при който част от неразградимите и неусвоими хранителни вещества се трансформират в други, като при реакцията се отделят голямо количество газове. Те водят до специфичното подуване на корема и създават характерния дискомфорт.

Кои са храните, които подуват корема, четете на Puls.bg

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари