IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Традиционни билки срещу грипа

14 декември 2017 12 40

Четири билки повишават имунитета ни през зимата

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Дори и някои да не искат, зимата вече е тук. Макар и красива и уютна за мнозина, тя носи повече от всеки друг сезон вируси. Вместо да й се гневим, а гневът също саботира имунната система, нека си помогнем с няколко билки, за да бъдем здрави и усмихнати.

Мащерка, женско биле, ехинацея и бъз са най-добрите противовирусни билки, пише сп. Story.

МАЩЕРКАТА е билка, която е традиционна за българския дом, аптечка и дори трапеза. Тя подобрява състоянието на лигавицата на гърлото и кашлицата, тъй като има стимулиращ отхрачването ефект. Това допринася за по-бързо очистване на дихателните пътища, което при зараждаща се респираторна инфекция може да я стопира, а по-късно допринася за по-бързото възстановяване. За да се получи лековитият ефект на билката, се запарват две супени лъжици мащерка за десет минути. Специалисти препоръчват и парна баня с билката или масло от мащерка, което спомага за отделянето на секретите.

Глициризинът пък, който се съдържа в ЖЕНСКОТО БИЛЕ, е с доказано вирусоцидно действие, дори и срещу смъртоносни щамове. При множество проучвания се открива, че той унищожава причиняващите грип и простуда вируси. Тази билка също има отхрачващо действие.

ЕХИНАЦЕЯТА е достатъчно позната билка на българина и от години използвана при терапията на простудните заболявания. Данните за лековитите ѝ ефекти през последното десетилетие бяха коренно противоречиви, но при последните проучвания се доказа, че все пак ехинацеята може да намали дискомфорта от симптомите и срока на преболедуване от характерните зимни инфекции. Лечебен ефект обаче може да се очаква от концентрирания екстракт, с гарантиран натурален произход и във висока доза на прием.

БЪЗЪТ широко се е използвал в българската народна медицина и това никак не е случайно. Според научните проучвания флавоноидите в плода на черния бъз подобряват симптомите и съкращават срока на боледуване от респираторна инфекция с 4 дни. Екстрактът от него действа срещу 10 щама на грипния вирус.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари