Ако до този момент сте пили червено вино на стайна температура, да знаете, че не е било правилно. Учени от Винарската академия в Сидни обясниха, че това е напълно погрешна практика, пише „Metro“.
Според специалистите добре е червеният еликсир да се употребява при температура между 12 и 18 градуса по Целзий.
Според Тейлър Уайнс, ако тази напитка се сервира топла (тоест при стайна температура) в нея започва да доминира алкохолът, който замъглява особеностите на букета ѝ.
Но има и друга опасност – ако бутилката с червено бъде прекалено топла, тогава почти изцяло се губи ароматът й. При все това, изтъкват австралийските специалисти, различните сортове вина трябва да се предлагат различно изстудени.
За каберне совиньон и шираз е препоръчително да се сервират с температура 16-18 градуса. За по-леките брандове, като пино ноар, препоръчителен е по-студеният интервал от 12-14 градуса.
А белите вина като совиньон блан и пино гри, според експерти е най-добре да консумираме с температура 6-8 градуса.
Коментари