IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Храната влияе на настроението ни. Как се отразява след 30-те?

3 януари 2018 06 00

Действа в позитивен и в негативен аспект

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Забавянето на метаболизма с възрастта изисква с всяка година след 30-годишна възраст да налагаме промени в хранителния си режим, с които да забавим неизменното натрупване на излишни килограми.

Ново изследване обаче показва, че организмът ни с напредване на възрастта реагира към храната по начин, който далеч надхвърля натрупването на прекомерно тегло. Учени от университет в Ню Йорк разкриват, че определени храни започват да влияят по различен начин на менталното ни здраве след 30-годишна възраст.

Промените са и в позитивен, и в негативен аспект.

Установено е например, че след 30-годишна възраст кофеиновите напитки и храните с висок гликемичен индекс, съдържащи прости захари, влияят негативно на настроението ни и може да отключат тревожност или да засилят изявите ѝ.

От друга страна, навлизането в по-зряла възраст изостря чувствителността ни към дефицити на допамин или серотонин в мозъка. Затова след 30-годишна възраст настроението ни лесно се подобрява след консумация на месо, бобови култури, ягоди, череши и други храни, които повишават нивата на тези невротрансмитери в организма.

Повече по темата четете на Puls.bg

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари