IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ново за 2018: Топ 6 на суперхраните

19 януари 2018 06 00

Какво трябва да опитаме задължително през новата година?

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Суперхраните са тенденция в храненето, която все повече навлиза у нас. В началото на всяка година си обещаваме, че ще подбираме менюто си така, че то да е по-здравословно. Именно суперхраните са онова, с което можем да започнем. Те са изключително полезни заради разнообразието от хранителни вещества.

През 2017 г. авокадото несъмнено бе най-популярната суперхрана. Ето няколко други, които можем да включим към храненията през новата година

Масло от ядки

Мнозина избират да се откажат от животинските продукти и започват да консумират само растителни. Маслото от ядки е суперхраната, с която можем да подправяме различни салати и ястия. То се приготвя от студено пресовани бадеми, кашу, орехи, лешници и други, които са много по-добра алтернатива на олиото от слънчоглед и зехтина.

Маслата от ядки съдържат доста по-малко количество трансмазнини и предпазват сърцето. Ако имаме алергия към ядки, можем да опитаме салата с масло от авокадо, което има подобни свойства и е силен антиоксидант.

Моринга

Известно е като „дървото чудо“. Листата му се готвят подобно на спанак, могат и да се стрият на прах. Смята се за хранителна добавка, която помага за подсилване на имунната система. Морингата има специфичен вкус, съчетава се с фрешове, шейкове от различни плодове и зеленчуци, мюсли и някои сладкиши (след приключване на термичната обработка). В 100 грама от тази суперхрана има 1280 калории, 6,7 грама мазнини, 24,0 грама въглехидрати, 23,8 грама белтъчини.

Чаят от моринга на прах е доста по-силен от зеления. Той помага за регулиране на кръвната захар и стабилизира производството на хистамин. В него няма кофеин, но той зарежда тялото с енергия.

За останалите суперхрани, които да опитаме през 2018 – четете в puls.bg

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари