IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да комбинираме храните?

23 януари 2018 06 00

Плодовете яжте самостоятелно

Снимка: Istock

Снимка: Istock

След като разгледахме общите принципи на здравословното комбиниране на храните и посочихме защо не бива да се комбинират протеини и въглехидрати в едно хранене, време е за няколко конкретни препоръки.

Ясно е, че има храни, които се разграждат и усвояват чрез близки ензимни механизми и може да се приемат едновременно, без риск от претоварване на стомаха и червата. Има обаче и такива, които е препоръчително да консумираме самостоятелно. Това ще позволи оптимално бързо усвояване на полезните им съставки. Сред тези храни са и плодовете – едни от най-полезните хранителни продукти, които обаче често консумираме не по най-здравословния и подходящ начин.

По отношение на плодовете диетолози и експерти в храненето дават 2 важни препоръки. Съблюдаването им ще ни позволи да извлечем максимална облага от плодовете – да се заредим с енергия и полезни вещества и да се предпазим от дискомфорт и тежест в стомаха след хранене.

Консумирайте плодовете самостоятелно

Малко са по-подходящите десерти след което и да било основно хранене от свежите и сочни плодове. Оказва се обаче, че този навик е колкото приятен за небцето, толкова и затормозяващ за стомаха и червата.

Повечето плодове са богати на прости и много лесноусвоими въглехидрати. Те може да се разградят и усвоят напълно само в рамките на 20-30 минути. Освен това простите захари са първите хранителни вещества, които постъпват в кръвта след хранене и я насищат на глюкоза. От една страна, това забавя метаболизма на другите хранителни продукти, които сме консумирали, а от друга – кара организма да складира ненужната за момента енергия от тях под формата на мазнини в телесните депа.

И след като плодовете се разграждат и усвояват по-бързо от останалите хранителни продукти, най-добре е да се консумират самостоятелно и по възможност на празен стомах.

Още по темата четете на Puls.bg

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари