IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Студеният душ подсилва имунната система

26 януари 2018 06 00

Кои са останалите ползи, които носи?

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Любителите на спа процедурите знаят, че редуването на горещата сауна със студен душ е широко възприета практика. Успоредно с това, много хора вече предпочитат да заменят релаксиращия горещ душ сутрин с по-екстремното изживяване, което студената вода предлага. Оказва се, че и в двата случая изборът не е грешен и за това свидетелстват редица научни данни.

Според проучванията студеният душ не само ободрява повече от горещия, но и има по-позитивен ефект в няколко здравни аспекта:

- Стимулира производството на ендорфини, които облекчават болките при хора с хронични заболявания;

- Подобрява циркулацията на кръвта в периферните зони на тялото – в зоната на кожата, крайниците, мозъка;

- Подсилва имунната система;

Хората, които редовно заменят горещия душ сутрин със студен, са наистина „по-калени“ и устойчиви към типичните за зимата здравословни проблеми. И статистиката потвърждава това – тя сочи, че тези хора по-рядко отсъстват от работа по здравословни причини. Като причина за това се посочва директният позитивен ефект на студения душ върху имунната система. Студената вода стимулира секрецията на хормоните на стреса, които активират имунитета и го държат нащрек. При редовен студен душ имунната система се поддържа активна съответно за по-дълго време.

Повече по темата четете на Puls.bg

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари