IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Билки, които облекчават тежестта в корема

31 януари 2018 06 00

Помагат и при колики

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Решението на проблемите с храносмилането често се намира по-близо, отколкото предполагаме. Например в кухнята. От незапомнени времена няколко билки се ползват като ефективно средство от народната медицина за подобряване дейността на стомашно-чревния тракт и превенция на проблеми като нередовен стомах, подут корем, запек, влошена перисталтика и други храносмилателни нарушения.

Благоприятното действие на тези билки се дължи на разнообразните ползи, които те носят за различни звена на храносмилателната система. Тези ползи може да се изразяват в:

– Антибактериално действие – унищожават бактериите, които увреждат лигавицата на стомаха и червата (най-вече тези от вида Helicobacter pylori);

- Противовъзпалително действие – облекчаване на острото или хронично възпаление на лигавицата на стомаха или червата;

- Спазмолитично действие – релаксират гладката мускулатура в стената на стомаха и червата;

- Жлъчкогонно действие – увеличават секрецията на жлъчен сок за подпомагане на храносмилането;

- Стимулиране дейността на полезните бактерии в чревната флора.

Розмарин

Проучванията показват, че розмаринът може да релаксира гладката мускулатура в стените на стомашно-чревния тракт. Спазмолитичният му ефект облекчава случаите на болки в стомаха, колики и усещане за тежест в стомаха. Розмаринът има и директно противовъзпалително действие, асоциирано с високото съдържание в него на карнозол и карнозинова киселина. Те потискат активността на бактериите от рода Helicobacter и помагат за овладяване на стомашно-чревни оплаквания, провокирани от гастрит, язва и др.

Кои са другите билки четете на Puls.bg

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари