IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Райската ябълка подобрява имунитета и храносмилането

1 февруари 2018 06 00

Много полезен плод през зимата

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Райската ябълка е екзотичен плод, който не всеки познава и консумира. Освен цитрусите, той също е много полезен за здравето ни през зимата. По форма прилича на домат, но е с наситен оранжев цвят и специфичен вкус. Препоръчително е да го консумираме пресен, отколкото под формата на сладко или сладкиши.

Плодът е богат на витамините А, С, Е, В6, както и диетични фибри, манган, мед, магнезий, калий и фосфор. Също така съдържа органични съединения, които включват катехини, галокатехин, бетулинова киселина и различни каротеноиди, които попадат в комплекса от витамини. Именно на тези вещества се дължи дългият списък от ползи на райската ябълка. Ето най-големите:

Укрепва имунитета

Райските ябълки помагат за повишаване на имунитета поради наличието на витамин С. Те са от плодовете, в които има най-високо съдържание на аскорбинова киселина. В една райска ябълка има около 80% от препоръчителния дневен прием на витамин С. Той стимулира имунната система и увеличава производството на бели кръвни тела, които са основните „пазители“ на тялото от вирусни и гъбични инфекции, чужди тела и токсини.

Подобрява храносмилането

Подобно на повечето плодове, райските ябълки също съдържат полезни влакна. В една райска ябълка има 20% от препоръчителния дневен прием на фибри. Те помагат на тялото да обработва храната по-лесно, стимулират перисталтиката, увеличават секрецията на стомашните сокове, облекчават симптомите на запек и диария. Също така плодът се препоръчва на хора, спазващи диети, защото предпазва от усвояването на липиди, което може да доведе до затлъстяване.

Какви други ползи носи райската ябълка четете на Puls.bg

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари