По-малката консумация на мазнини или въглехидрати са най-честите препоръки на диетолозите. Според тях и двата хранителни режима са еднакво ефикасни. Според изследване, чиито резултати са публикувани в Journal of the American Medical Association, генетичният профил и метаболизмът на инсулина не са фактори, за да може едната опция да бъде предпочетена пред другата.

„Чували сме истории за някои хора, които се подложили на диета и постигнали значими резултати, докато други, които приложили същата диета, нямали успех“ – заяви Кристофър Гарднър от Станфордския университет в Калифорния.

Според него причината се крие в това, че сме различни и едва сега осъзнаваме причините за това разнообразие.

Изследването обхванало 609 души на възраст между 18 и 50 години, 57 процента от които жени. Участниците били подложени 1 година на беден на мазнини или беден на въглехидрати хранителен режим.

Загубата на телесно тегло била средно 5,9 кг във всяка от двете групи. Някои отслабнали много – до 27 кг, докато други напълнели – до 9 кг.

Учените не открили връзка между хранителния режим и значимата загуба на телесно тегло. „Що се отнася до промяната на телесното тегло, нямаше разлика между бедния на мазнини и бедния на въглехидрати хранителен режим“, отбелязаха те.