IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са най-вредните комбинации от храни?

21 февруари 2018 11 30

А сред тях има такива, които правим ежедневно

Снимка: Istock

Снимка: Istock

През последните години се забелязва тенденция да се храним все по-здравословно и внимателно подхождаме към подбора на продуктите. Но често правим грешки при комбинирането им. А организмът ни е сложна система и за да се разгражда една група храни, трябва да започнат няколко сложни процеса.

Поради тази причина, някои комбинации нарушават храносмилането и всичко това води до неправилно функциониране на стомаха, чувство на тежест и гастрит.

Кои са най-вредните комбинации от продукти, които е най-добре да се избягват?

Картофи и месо

Една традиционна за страната ни комбинация. Картофите са зеленчуци, което означава, че те трябва да се комбинират с животински протеини. В действителност обаче изобщо не е така. За смилането на тези два продукта се изискват различни видове храносмилателни ензими. В резултат на това храната не се усвоява дълго време и изпитваме усещане за тежест.

Краставици и домати

Още една класическа за родните ширини салата, но със съставки, които са напълно несъвместими. Краставиците са алкални продукти, а доматите – киселинни. И докато в стомаха се освобождава киселина за смилане на краставиците, доматите си бродят. Ето защо след като сме изяли любимата си салата често ефектът е подуване на корема.

Алкохол и кафе

Една от най-вредните комбинации. Колко пъти след тежко парти завършвате на кафе с приятели? Учените от Американския център за изследване на зависимостите установяват, че кофеинът само маскира ефекта от алкохола. Чаша кафе дава жизненост на тялото в продължение на шест часа, а през цялото време тялото ви е дехидратирано след алкохола. И вместо заслужен добър нощен сън ви очаква безсъние и сърцебиене.

Бургери и бира

Още една популярна, но и твърде вредна комбинация. Тя нанася удар по черния ни дроб – докато той е ангажиран с неутрализирането на токсините, мазният бургер забавя този процес. Неприятните последици са тежест и подуване на корема, а след тях – киселини.

Ананас и кисело мляко

Купичка с кисело мляко и тропически плодове изглежда като добра идея за закуска. Но не всички привърженици на здравословното хранене знаят, че комбинацията от ананас с млечни продукти сериозно уврежда тялото. Този плод съдържа бромелаин, като този ензим в комбинация с млечни продукти може да причини токсичност.

Вино и десерт

Решили сте да се поглезите в края на работната седмица и си поръчвате чаша вино с малко торта? За вашето тяло тази слабост няма да остане незабелязана. Виното стимулира производството на инсулин и насърчава ускоряването на смилаемостта на захарите, което води до увеличаване на мастните депозити. Ако няма никаква сила, която да ви откаже от виното, то е по-добре да поръчате зеленчуци и сирене.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари

Ганчо ( преди 6 години )
Думкай мас и праз та чак ушите ти да пукат от мазно - като на депутат в България!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар