Свинската мас е по-полезна от маслото, твърди британска диетоложка, съобщава Daily Mail. По думите на специалиста, това е така, защото съдържа мононенаситени мазнини, които понижават холестерола.

Това е така, обаче при условие, че свинската мас е фермерска и не съдържа хидрогенирани мазнини, каквито обикновено се добавят в индустриално произвежданите продукти, предлагани в супермаркетите.

Затова е добре купувачите да четат етикетите, препоръча Джо Травърс от Британската асоциация на диетолозите.

В много сладкарски рецепти тестото става по-пръхкаво, ако бъде приготвено с мас. Маслото обаче осигурява по-добър вкус и цвят.

Маста, която е традиционен продукт, изпадна в немилост през 50-те години на миналия век. Тогава изследвания свързаха наситените мазнини в нея със сърдечносъдовите заболявания.

Освен това тя е по-калорична – съдържа 20 процента повече калории от маслото. Маста обаче е един от най-богатите източници на вит. D – с 50 процента повече от маслото.