IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо по тялото ви постоянно се появяват синини?

2 март 2018 11 00

3 често срещани причини

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Синините са резултат от изтичане на кръвни клетки от кръвоносен съд в меката тъкан в близост до повърхността на кожата.

Някои части на тялото, като пищялите например, са по-склонни да получават синини като цяло. Причината е, че при тях има по-малко „омекотяване“.

На какво обаче се дължи честата им поява?

1. Фамилна обремененост

Възможно е да има генетична предразположеност към получаване на синини. Съществува генетичен феномен, който причинява „чупливост“ на кръвоносните съдове, което означава, че те се разкъсват много по-лесно.

2. Медикаменти и добавки

Друга често срещана причина за появата на синини са лекарствата и добавките. Приемате ли редовно медикаменти, които разреждат кръвта, като аспирин или ибупрофен? Те могат да направят кръвоносните съдове по-податливи на увреждане. Това се отнася и до много растителни или хранителни добавки.

3. Дефицит на витамини

Възможно е също така да ви липсват витамините C и K. Затова е добре в хранителния режим да се добавят храни с богато съдържание на тези витамини. Така диетата определено може да бъде от полза срещу синините.

Ако се появи синина или подозирате, че ще се появи такава, сложете лед върху засегнатата област, за да се намали подуването и възпалението.

В случай че често изникват синини по тялото ви, от полза може да бъда употребата на кремове с витамин K.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари