Кокосови палми се откриват в над 90 тропически страни по света, покривайки огромни територии. Това позволява биопродуктите, добивани от кокосови орехи, да стават все по-популярни и достъпни. Сред тях освен вкусните стърготини се открояват още 2 продукта – кокосовото мляко и кокосовата вода. Въпреки че се добиват от една и съща суровина, добре е да се знае, че това са различни по състав продукти.

Кокосовият орех е източник на редица полезни за здравето съставки, които обаче се откриват в различна концентрация в млякото и водата, извлечени от него. Това обуславя и съответните разлики в биоактивния потенциал на двата продукта. Те се прилагат все по-широко както като хранително средство, така и като активни съставки в козметичната промишленост.

Кокосова вода – същност и ползи

Кокосовата вода представлява естественото течно съдържание на кокосовия орех в най-чистия му и непреработен вид. Тя се ползва като енергизираща и ободряваща напитка с високо съдържание на калций, магнезий, манган и калий.

Редовната консумация на кокосова вода се асоциира с конкретни здравни ползи като:
Антиоксидантна защита – оказва благоприятен ефект за забавяне процесите на стареене на кожата и за превенция на някои хронични заболявания, провокирани от високите нива на свободни радикали в организма;
Комплексно хидратиране на кожата – козметичните продукти, съдържащи кокосова вода, са известни с много благоприятното си действие за поддържане нормалната влажност на кожата;
Регулиране на кръвната захар – високите нива на магнезий в кокосовата вода подпомагат поддържането на нормална кръвна захар. Редовното ѝ консумиране може да забави прогресията на диабета;
Превенция на усложненията при високо кръвно налягане – богатото съдържание на калий в кокосовата вода оказва много позитивен ефект върху регулацията на кръвното налягане и може да допълни здравословния хранителен режим на хората с хипертония.

За същността и ползите на кокосовото мляко четете на Puls.bg