IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са най-полезните мазни храни?

21 март 2018 08 50

Мазнините са основен градивен елемент на организма

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Въпреки често негативното отношение към тях, мазнините си остават сред жизненоважните хранителни вещества за всеки човек. Тук подчертаваме важността на естествените мазнини, такива, каквито се съдържат в минимално обработени хранителни продукти.

Няма здравословен хранителен режим, който да изключва напълно приема на мазнини, дори в случаите, когато се цели справяне със затлъстяването. Нещо повече – при здрав човек с нормално телесно тегло мазнините трябва да съставляват съществена част от дневния прием на хранителни вещества и дори е добре да надвишават количествено протеините. Здравословното хранене повелява в по-голямо количество да бъдат ненаситените мастни киселини в сравнение с наситените.

За подсигуряване оптималния прием на мазнини може да се разчита на храни, естествено богати и на двата типа мазнини.

Риба

Добре известно е, че се препоръчва поне 2 хранения седмично да включват риба като основно ястие. За предпочитане са по-мазните риби, богат източник на омега-3 ненаситени мастни киселини. Това са сьомгата, скумрията и рибата тон.

Авокадо

Идеално за допълване на всяко хранително меню като добавка към основното ястие. Счита се, че едновременният прием с авокадо подпомага усвояването на важните хранителни вещества във всяко меню.

Кои са другите полезни мазни храни четете на Puls.bg

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари