IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 фактора, които влияят неблагоприятно на мозъка

23 март 2018 10 40

Как да не си „загубим“ главите в съвременния свят

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Как да не „загубите“ главата си в съвременния свят? Ами трябва да се грижите за съдържанието в нея. Ето 10 фактора, които оказват неблагоприятно влияние върху мозъка.

Липса на сън

Този познат феномен се превръща в глобален проблем. Според СЗО през последните 100 години човек спи средно с 20% по-малко. Липсата на сън влияе пряко на състоянието ни, различни части на мозъка отиват във фаза на бавен сън. Така човек става разпокъсан, двигателните умения се влошават. Редовната липса на сън води до смъртта на мозъчните клетки.

Липса на закуска

Прескачането на сутрешните ястия влияе отрицателно върху работоспособността и тонуса на човек през деня. Това изглежда съвсем очевидно, но въпросът тук не е толкова в енергията от храната, необходима за тялото, а във факта, че липсата на закуска намалява нивото на захарта в кръвта. И това, от своя страна, намалява и затруднява доставката на хранителни вещества в мозъка.

Излишна захар

Предходната точка обяснява защо за продуктивната работа на мозъка се препоръчва да се яде черен шоколад. Трябва да се знае обаче, че прекомерното количество захар причинява проблеми с асимилацията на протеини и хранителни вещества. Резултатът е същият като при ниско ниво на захар в кръвта – хранителните вещества в мозъка просто не действат.

Стрес

Силното психоемоционално напрежение води до прекъсване на невронните връзки, затруднява разбирането на причинно-следствените взаимоотношения и последователността на събитията. Това е свързано със силната нервна възбуда. Натрупаният стрес влошава паметта и намалява интелектуалния потенциал.

Антидепресанти и хапчета за сън

Използването на сънотворни хапчета и популярните антидепресанти може да влоши паметта до амнезия, да предизвика деменция и обсесивни мисли за самоубийство. Най-често тези последствия се наблюдават при американците, които имат много лесен достъп до подобни лекарства.

Пушене

Говорейки за отрицателния ефект от тютюнопушенето върху тялото, първо идват наум последствията за дробовете и зъбите. Малко се говори за това как цигарите засягат мозъка – никотинът стеснява кръвоносните му съдове. В допълнение към проблемите, свързани с липсата на хранителни вещества в мозъка, това значително увеличава риска от болестта на Алцхаймер.

Липса на слънчева светлина

Липсата на достатъчно слънчева светлина пряко засяга когнитивните способности на човек. На първо място, ултравиолетовите лъчи, получени със слънчева светлина, регулират кръвообращението, т. е. притокът на кислород и хранителни вещества. На второ място, слънчевата светлина допринася за производството на серотонин – хормон, който се отразява на настроението на човек.

Липса на вода

Липсата на вода води до намаляване на обема на мозъка, което значително намалява неговата ефективност и води до почти нулев капацитет за запомняне на информация. Препоръчва се да се пие средно 2 литра вода на ден.

Излишък от информация

Година след година количеството информация, което получаваме се увеличава лавинообразно. Повечето – ненужна. Всъщност това е излишък, на който мозъкът отговаря уникално – съпротивлява се. Така се стига до момент, в който информацията не се усвоява, нарушава се и паметта.

Много задачи

Друга аномалия на информационния свят – човек едновременно възприема няколко потока информация. В резултат на това никой от тях не е правилно погълнат и съзнанието е свикнало с такъв начин на работа. Информацията се възприема повърхностно и става все по-трудно да се концентрираме и да се занимаваме с едно нещо, без честа промяна на дейностите.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари