IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасни болести, които се предават от животни на хора

27 март 2018 05 00

Не само хората могат да са източник на зараза

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Заразните болести, които поразяват хората, невинаги са резултат от контакт с болен човек. В някои случаи ни разболяват и животните – домашни любимци или свободно живеещи, дори фермерски животни.

В повечето случаи болестите, предавани от животни на човек и означавани като зоонози, преминават леко, но има и такива, които може да провокират сериозни и дори фатални последствия.

В свой материал Американската агенция за контрол и превенция на заболяванията хвърля повече светлина върху 6 от тях и ги посочва като най-често срещаните заразни заболявания, предавани от животно на човек.

Фелиноза

Това заболяване протича с развитие на бактериална инфекция и е по-известно с обозначението болест на котешкото одраскване. Заразяването става чрез одраскване или ухапване от болна котка. В повечето случаи фелинозата протича в лека форма с кратък период на повишена температура и подути лимфни възли. По-тежко болестта протича при хора с отслабен имунитет или преболедували друго заболяване скоро преди заразяването с фелиноза. Лошото в случая е, че носителството на болестотворните бактерии не показва симптоми при котките, а се счита, че поне 40% от тях са носители в определен момент от живота си.

Пситакоза

Означавана за по-разбираемо и като папагалска болест, пситакоза се развива след контакт с болен папагал, най-често след вдишване на праха от сухите екскременти на пернатото. Именно чрез отделителната си система папагалът разпространява бактериите, причинители на пситакоза. Преносители обаче може да станат и други пернати животни – гълъби, пуйки, патици, от които болестта да се предаде и на човек. Болестния период трае десетина дни с типични за бактериална инфекция симптоми като висока температура, кашлица, стомашно разстройство. Повлиява се успешно при лечение с антибиотици.

Повече по темата четете на Puls.bg

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари