IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо не бива да комбинирате мляко и риба?

3 април 2018 05 00

Комбинацията е опасна

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Правилното комбиниране на храните, които консумираме в едно хранене, е много важно за пълното усвояване на полезните им съставки, без риск от дискомфорт и тежест в стомаха след ядене. В някои случаи обаче комбинирането на храните изисква избягване на определени продукти след консумация на други, защото последствията може да са много сериозни.

Никога не смесвайте мляко и риба от консерва в едно хранене. Това е основен принцип в здравословното хранене не защото комбинацията не е полезна, а защото може да е животозастрашаваща. И макар случаите с опасно хранително натравяне след подобно комбиниране на храните да са много редки, предупреждението ще е актуално винаги.

Прясното и киселото мляко са сред най-богатите на протеини храни. Същото важи и за рибата във всяка форма. Основно правило по отношение на здравословното хранене е да не се консумират едновременно два растителни или два животински източника на протеин. В случая с комбинирането на мляко и риба ще се получи точно това, а резултатът ще се изразява в забавен метаболизъм и взаимно негативно повлияване на усвояването на двете храни.

При комбиниране на кисело или прясно мляко с риба от консерва обаче опасността е по-голяма. Ако консервата не е произведена в стерилна среда, съществува риск рибата в нея да се порази от опасни ботулинови бактерии, развиващи се свободно в безкислородната среда. Колкото повече съставки има консервата, толкова по-висок е рискът с някоя от тях да се внесат спори на опасните бактерии и с времето консервата да се обогати с ботулинов токсин. При консумация едновременно с мляко, ботулиновите бактерии правят опасна реакция с млечния протеин и може да доведат до сериозно натравяне и интоксикация. Препоръката важи и в случаите, когато консервирана риба се консумира с млечни сосове.

В съвременните условия на чисто производство рискът от подобни опасни реакции е много нисък. Дори така да е обаче, превантивната грижа винаги е необходима. Същият съвет важи и за комбинирането на мляко с други продукти от консерва. Дори да няма риба в нея, вероятността да са внесени ботулинови бактерии остава, както и опасността от реакция с млечните продукти.

Затова консумацията на мляко и консервирани продукти трябва да става само след определен интервал от време, за да се даде възможност за изнасяне от организма на единия продукт преди да се консумира другия и да няма възможност за реакция между тях.

Още любопитни здравни новини може да намерите на Puls.bg

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари