IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няколко причини да ви се гади след хранене

12 април 2018 05 00

Симптомът не бива да се пренебрегва

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Гаденето и дискомфортът в стомаха са сред най-неприятните здравословни проблеми със силно отражение върху начина на живот. Причините за появата им са различни, като много често подлежащ фактор са нарушенията във функциите на храносмилателната система. Те са причина гаденето да се появява скоро след хранене и да е особено отчетливо след прием на определени видове храни.

За облекчаване и превенция на гаденето след ядене може да се разчита както на класически и алтернативни лечебни подходи, така и на консумацията на определени храни. Какви ще бъдат те, зависи от причините за поява на дискомфорт и гадене след ядене. Водещите причини в случая са три.

Стомашна язва

Гаденето непосредствено след хранене е най-отчетливият симптом при язва на стомаха. Усещането се отключва още след постъпване на храната в стомаха и често се придружава от парене и болка, разпростираща се нагоре към хранопровода и назад към гърба. Основна причина за поява на язва са бактериите от вида Helicobacter pylori, които заселват стомашната лигавица и я правят по-чувствителна към действието на стомашните сокове.

Гастрит

Той се среща в 2 типа – автоимунен и атрофичен гастрит. Протичат с възпаление на стомашната лигавица, водещо до усещане за повдигане и гадене скоро след хранене. Тези оплаквания често са придружени от чувство за препълнен стомах и пареща болка.

Повече по темата може да научите на Puls.bg

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари