IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Етеричните масла, които отблъскват насекомите

26 април 2018 05 00

Можете да се предпазите от тях и с природни методи

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Какво можем да направим, за да се предпазим от досадните насекоми, които вече ни атакуват все по-настървено? Естествено – да ползваме репеленти, които да ги държат настрана. За съжаление, повечето репеленти съдържат вещества с потенциално токсично действие при предозиране. За да си ги спестим, може да разчитаме на етерични масла, които имат съизмерими репелентни свойства, но изцяло естествен състав и не крият риск от нежелани последствия.

Има няколко типа биомасла, които успешно отблъскват хапещите и жилещи насекоми, без по никакъв начин да създават неприятни усещания за човешкото обоняние, напротив. Част от тези био масла са изключително благоуханни, защото са извлечени от растения с ценни ароматни качества. Счита се, че растенията произвеждат тези масла точно с цел да се предпазят от насекоми вредители, и ние може да се възползваме по възможно най-добрия начин от този факт.

Масло от мента

То има много силен аромат и действа като много мощен репелент за прогонване на досадните насекоми. Конкретно ефектът му срещу комари е доказан от специализирани проучвания. Само 3 мл етерично масло от мента, разтворено във вода осигурява защита от комари за площ от 1 квадратен метър, а ефектът продължава до 24 часа.

Масло от босилек

Също известно с приятния си аромат, това масло има изявено инсектогонно действие, доказано срещу комари, дървеници и други кръвосмучещи насекоми. В допълнение маслото от босилек е известно в ароматерапията с благоприятното си действие върху нервната система за снемане на стреса.

Масло от копър

Специално проучване за репелентните свойства на ароматичните растения в района на Средиземноморието показва, че сред всички тях като най-мощен репелент действа копърът. Освен да отблъсква жилещите и хапещи насекоми маслото от копър има също и изявени антибактериални свойства.

Кои са другите етерични масла с такива свойства четете на Puls.bg

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари