IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви ползи крият пъдпъдъчите яйца?

8 май 2018 05 00

В тях има голямо количество витамини и минерали

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Схващането, че най-важните неща често са скрити в малка опаковка, важи в пълна сила за пъдпъдъчите яйца с техните полезни свойства. Около 5 пъти по-дребни от кокошите, яйцата от пъдпъдък съдържат витамини, микро- и макроелементи в много по-големи концентрации. Освен това са много богати на биоактивни вещества, които облекчават проявите на алергичен ринит и астма – два от най-честите здравословни проблеми в сезона на алергиите.

Високо съдържание на витамини и минерали

В пъдпъдъчите яйца се съдържа голямо разнообразие от мастноразтворими и водноразтворими витамини. Най-голямо е съдържанието на витамин А, D и Е, а представителите от групата на витамин В-комплекс са представени почти изцяло – В1, В2, В3, В4, В6, В9 и В12 присъстват във високи концентрации в жълтъка на пъдпъдъчето яйце. Впечатляващо разнообразие за толкова дребни яйца и доказателство, че пренебрегването на пъдпъдъчите яйца е напълно неоснователно. Още по-впечатляващо е разнообразието от микро- и макроелементи в яйцата от пъдпъдък. Присъстват желязо, магнезий, фосфор, натрий, калий, цинк, калций и др.

Благоприятен ефект върху кожата

В белтъка на пъдпъдъчето яйце се открива високо съдържание на аминокиселината лизин. Тя е ключова за активността на ензимните комплекси, участващи при производството на колаген за кожата. Лизинът е незаменима аминокиселина. Организмът не може да я произвежда сам, а набавянето й в необходимите количества трябва да става изцяло с храната. Пъдпъдъчите яйца са сред най-богатите хранителни източници на лизин.

Полезни за очите

Съдържанието на витамин А в пъдпъдъчите яйца е изключително високо спрямо теглото и големината им. Няколко от тях може да ни осигурят цялото необходимо за деня количество от важния витамин. Хроничният дефицит на витамин А е основна причина за развитие на различни зрителни нарушения във всяка възраст. Ролята на витамина за доброто зрение се изразява в подхранване на роговицата, поддържане естественото овлажняване на очите и осигуряване на суровина за производството на очните пигменти.

Повече по темата четете на Puls.bg

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари