IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо усещате сухота в очите

9 май 2018 07 10

7 причини

Снимка: istockphoto.com

Снимка: istockphoto.com

Ако непрекъснато търкате очите си, а сте се наспали достатъчно, ако очите ви сърбят, ако са надути и червени, без основателна причина, може да имате синдром на сухото око, което означава, че нямате достатъчно смазка (намалена сълза) в очите, която да поддържа нормалната им функция. Синдромът на сухото око може да ви затруднява да фокусирате обектите, да не говорим, че наистина е неприятен.

Причините за тази сухота и това дразнене може да са много – рядко мигане, запушени маслени жлези по дължината на клепача, стареене, системни заболявания и прием на лекарства.

Ако имате сухи очи трябва да си обърнете внимание, иначе тези симптоми може да се влошат и дори да доведат до трайна загуба на зрението, твърдят офталмолозите.

Ето и седем възможни причини за сухотата в очите ви и няколко начина да намерите облекчение:

Причина: Условията на околната среда

Ако живеете в оживена градска среда, може да сте по-изложени на замърсяване и други такива фактори, които могат да раздразнят очите ви. Освен това климатичните и отоплителните инсталации, задимената и ветровита среда също увеличават изпарението на сълзите.

Решение: Използвайте редовно капки „изкуствена сълза“ и носете винаги слънчеви очила, когато сте навън.

Причина: Контактни лещи

Ако носите вместо очила контактни лещи, може да сте изложени на по-висок риск от сухота в очите. Лещите намаляват притока на кислород към окото.

Решение: Намалете времето, прекарано в носене на контактни лещи и никога не заспивайте с тях. Опитайте различни видове лещи. Разговаряйте с лекаря си с какъв разтвор да почиствате лещите във вашия случай.

Причина: Нездравословно хранене

Лошият хранителен режим засяга не само размера на талията, но може и да е причина за сухотата в очите. Преработените храни с високо съдържание на сол и алкохолните напитки водят до дехидратация на тялото. Диетата с ниско съдържание на омега-3 мастни киселини също е рисков фактор, тъй като храните с високо съдържание на омега-3 помагат да се намали възпалението в организма.

Решение: Увеличете приема на омега-3 в храната си.

Причина: Хормони

Противозачатъчните хапчета причиняват сухота в очите. Стареенето също води до спад в производството на сълзи, поради което синдромът на сухото око е по-чест при хората над 50-годишна възраст. Жените в менопауза често страдат от сухота в очите.

Решение: Ползвайте капки „изкуствена сълза“, редовно посещавайте офталмолога си, хранете се с храни, богати на омега-3.

Причина: Рядко мигане

Вероятно дори не осъзнавате, когато мигате, а се оказва, че честотата на мигането всъщност е много важна, когато става въпрос за сухота в очите. Мигането помага да опресните сълзите по повърхността на вашите очи. Обикновената честота на мигане е 18 до 20 пъти в минута. Но когато се фокусирате върху близък обект, например екран, честотата на мигането пада до четири мигания в минута.

Решение: Правете чести почивки, когато използвате цифрови устройства: на всеки 20 минути, погледнете настрани и мигайте 20 пъти, за да се гарантира правилното производство на сълзи.

Причина: Медикаменти

Антихистамините, антидепресантите, всички хормонални лекарства, медикаментите за нарушение на дефицита на вниманието, за акне и за високо кръвно налягане, могат да предизвикат сухи очи, тъй като намаляват количеството на течност в тялото.

Решение: Можете да използвате топли (но не горещи) компреси на клепачите си (особено ако имате остри сърбежи или розацея).

Причина: Диабет

Сухите очи са често срещан симптом при хората с диабет. Диабетът може да доведе до нарушена нервна функция в цялото тяло и по-специално в роговицата. Нещо повече, хипергликемията (излишък от глюкоза или захар в кръвта) може да увеличи броя на бактериите по клепачите и да доведе до възпалението им.

Решение: Лечението може да включва контролиране на диабета, както и лекарства с рецепта, изкуствени сълзи и омега-3.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

DianaGP ( преди 5 години )
Ще напиша какво помогна при мен след едногодишни мъки и ползване на капки по 6 пъти на ден, използване на всякакво олио и пълен отказ от гледане в екран в следработно време. Бях отчаяна, че никога няма да спре лютенето в очите, дразненето все едно имаш песъчинка в окото и сухотата, заради която не можех да чета или гледам телевизия. Тогава съпругът ми ме убеди да използвам старо и изпитано средство - промивка на очите два пъти на ден с чай от лайка с една супена лъжица сол.Едва след тази практика, очите ми възвърнаха сълзите си. Горещо ви я препоръчвам! Аз се излекувах с най-евтиното и най-безвредно лекарство.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар