IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Микровълновата фурна: Удобство, което крие риск за здравето

21 май 2018 05 00

Отделя нейонизираща радиация

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Микровълновите фурни предлагат несравнимо удобство, когато се налага бързо да се подгрее храната. Удобството в случая обаче идва със своята висока цена. От една страна, микровълновото подгряване на храната унищожава някои от полезните съставки в нея, а от друга – води до трансформирането им в опасни за здравето продукти.

Микровълновите печки образуват енергийни вълни, които се разнасят из вътрешността ѝ и създават високоинтензивни микровибрации. Отделя се нейонизираща радиация, която се поглъща от подгряваната храна и която се определя като опасна за здравето.

Различни проучвания са посветени на изясняване риска от редовната консумация на храна, подгрявана в микровълнова фурна. Основната опасност идва от преобразуването на органичните съединения в храната под влияние на микровълните и на високата температура, която те създават.

Установено е, че подгряването в микровълнова фурна унищожава много голям процент от антиоксидантите и термолабилните витамини в хранителните продукти. Освен това се губят и значителна част от протеините, а някои мазнини може да се трансформират във високоактивни свободни радикали. Допълнителен риск носят и съдовете, в които подгряваме храната, част от които също може да отделят в нея опасни химикали, формирани под влияние на микровълните. В резултат на тези трансформации не само не си набавяме необходимите полезни хранителни вещества, но и директно консумираме продукти, които имат доказано неблагоприятно влияние върху здравето.

Повече по темата четете на Puls.bg

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари