IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Храни, които крият риск от отравяне

24 май 2018 05 00

Високите температури повишават опасността

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Хранително отравяне се получава, когато консумираме храна, заразена с опасни бактерии и вируси или техните токсини. В зависимост от концентрацията на тези продукти в храната, натравянето може да настъпи в рамките на часове или няколко дни след консумацията им. Най-честите симптоми на хранително отравяне са силните болки в корема, повръщането, диарията и загубата на апетит.

Поради много подходящата среда за развитие на патогенни микроорганизми, която осигуряват, няколко типа храни се посочват като най-опасни за предизвикване на хранително отравяне.

Установено е, че консумацията на точно тези храни е в основата на най-голяма част от случаите на хранителна интоксикация. Рискът се повишава в условията на по-високи температури на средата и при неправилно съхранение на тези хранителни продукти.

Пилешко месо

Високият риск от хранително натравяне след консумация на пилешко месо идва от високата честота, с която в този тип хранителни продукти се установяват бактерии от родовете Campylobacter и Salmonella. Те обитават основно чревния тракт на птиците и зоните на оперението им. Оттам много лесно може да преминат в месото при обработка на птичите продукти в нестерилни условия.

Проучвания показват, че между 40% и 80% от суровите пилешки продукти, предлагани на пазара, са заразени с тези бактерии и само добрата термична обработка може да гарантира унищожаването им.

Зеленолистни зеленчуци

Близкият контакт на тези продукти с почвата с потенциално замърсени води при отглеждането им е предпоставка за много лесното им заразяване с различни бактерии. Допълнителен риск носи обичайното им консумиране в сурово състояние. Зеленчуците са най-честата причина за хранителни натравяния през пролетта, поради развитието върху тях на бактерии от род Salmonella, Listeria и най-вече на тези от вида Escherichia coli. За редуциране риска от хранително натравяне е задължително зеленчуците да се консумират добре измити и скоро след приготвянето на салатата, за да не се позволи бързото разрастване на колонии от евентуално попаднали върху тях бактерии.

Кои са другите опасни храни четете на Puls.bg

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари