IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

8 признака, че страдате от депресия, без дори да подозирате

31 май 2018 12 20

Може да загубите апетит или той да се засили

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Мнозина считат, че депресията е „чумата на 21-и век“. Според данните на проучвания това е медицинско състояние, което трябва да бъде лекувано като всяко друго заболяване.

Първата и най-важна стъпка към разрешаване на проблема е да го разпознаете. Има някои признаци, които недвусмислено могат да ви насочат и да ви помогнат да идентифицирате състоянието.

1. Чувствате се изморени

Тогава липсата на енергия продължава дни наред, без да има някаква промяна в ежедневието ви. Чувствате се уморени още със ставането от леглото.

2. Чувствате се безполезни

Може да се появи усещането, че сте безполезни, което дори да породи и мисли за самоубийство. В подобни моменти е възможно дори да не изпитвате страх от смъртта, тъй като не виждате смисъл в живота.

3. Проблеми с концентрацията на паметта

Започвате да забравяте важните неща, затруднявате се дори да си спомните име или телефонен номер. Слушането на някого или четенето на книга се превръща в истинско предизвикателство, защото не можете да се съсредоточите.

4. Проблеми със съня

Те може да се изразяват в безсъние или прекалено дълги часове, прекарани в сън. Дори и след адекватна почивка, продължавате да се нуждаете от сън.

5. Промени в теглото

Възможно е да натрупате излишни килограми или да отслабнете, да развиете силен апетит или да чувствате постоянен глад, без значение колко много ядете. Възможен е и противоположният сценарии – спирате да усещате глад.

6. Нищо не ви доставя удоволствие

Дори хората, нещата и активностите, които преди сте обичали, вече ви дразнят. Постоянно сте уморени, отегчени и нямате желание да се занимавате с хобито си или да се видите с най-добрия ви приятел.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари

Атанасова ( преди 5 години )
Гореизброени признаци съществуват и при нарушена функция на щитовидната жлеза - наддава се на тегло, когато е понижена и съответно се отслабва, когато е засилена. Преди сами да си поставим диагноза, да се доверим на специалистите . Топлото време наистина засилва психическите отклонения - при доказани подобни заболявания прохладата на гората е за предпочитане.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар