IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ананас - кои са ползите му за храносмилането?

27 август 2018 07 20

Съдържа голямо количество витамин С

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Ананасът е уникално вкусен и полезен плод, който може да консумираме в горещите летни дни. Нискокалоричен, пълен с хранителни вещества и антиоксиданти, той трябва да присъства в менюто ни поне два пъти на седмица. Премахването на кората е по-трудно и досадно за някои, но обелен и нарязан, ананасът бързо „изчезва“ от купата на масата. В 165 г от тропическия плод има: 

- 82.5 калории; 

- 1.7 г мазнини; 

- 1 г протеини; 

- 2.3 г фибри; 

- 131% от препоръчителната дневна доза (ПДД) на витамин С; 

- 76% от ПДД манган; 

- 9% от ПДД витамин В6;

- 9% от ПДД тиамин.

Кои са ползите от консумацията на ананас? 

Най-голямо е количеството на витамините А и К, цинка и калция в ананаса. Витамин С и мангана в плода донасят 131% и 76% от количеството, което е препоръчително за ден. 

Витамин С участва в растежа на клетките, подсилва имунната система и помага на тялото да си набави желязо от храната. От друга страната манганът участва в работата на метаболитната система и има пречистващи свойства. 

Ананасът не само е пълен с ценни нутриенти, а и с антиоксиданти – флаваноиди и  молекули, които помагат на тялото да се пребори с оксидативния стрес, виновен за много заболявания и състояния. При него в организма се отделят твърде много свободни радикали, които атакуват клетките и предизвикват възпаление. 

Друга полза от консумацията на ананас през лятото е, че подобрява храносмилателната система. Това става благодарение на ензими като бромелин. Една от основните му функции е да смила белтъците в тялото. Той действа еднакво добре както в киселинна, така и в алкална среда, затова сокът от ананас е полезен при колит. 

Минералите, ензимите и витамините в ананаса спомагат за по-здрава имунна система. Проучване в САЩ, проведено за седмица сред група деца показва, че тези, които са консумирали тропическия плод, се разболяват по-рядко в сравнение с онези, в чийто меню не присъства ананас. Противовъзпалителното му действие се доказва и от резултатите на друго независимо проучване, според което малчугани със синузит оздравяват по-бързо, ако приемат сок от ананас, в който има голямо количество антиоксиданти. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари