IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сироп от бъз – свеж полъх в горещия ден

8 юни 2018 07 00

Прочиства организма

Източник: Pixabay

Източник: Pixabay

Чудите се каква е жълтеникавата течност в шишето на колежката до вас? Може да е студен чай, лимонада или нещо много по-хубаво – сок от бъз. Все повече магазини за биопродукти го предлагат и има защо – той е не само вкусен, разхлаждащ в горещините, но и много полезен.

Цветовете на белия бъз се берат точно по това време, като на някои по-топли места вече прецъфтяват, а на други по-прохладни може да бъдат намерени дори до края на юни или началото на август.

В тях има провитамин А, витамин С, органични киселини, флавоноиди (рунин, хиперозид, антоцианов и флавоноиден пигмент) и захари. Други полезни вещества, които се съдържат в растението, са етерично масло, калиев нитрат, алкалоид, кверцетин, холин...

Много хора приготвят сок от бъз всяко лято или разчитат на този, който се продава в магазини, предлагащи здравословни храни и напитки. Доказано е, че освежаващата напитка има антибактериални свойства, подсилва имунната система и ни дава енергия. Сокът също така е полезен за кръвообращението, защото прочиства кръвоносните съдове. Но не само тях. Антиоксидантите в него гонят токсините и тежките метали от организма.

Белият бъз има много свеж аромат, който е естествен антидепресант. Той оказва благоприятно влияние върху нервната система. Ако човек има проблеми със съня, сокът от цветовете е за предпочитане.

Има най-различни рецепти за сироп/сок от бъз. Той идеално се връзва с лимон и лед. Най-важното е да се спазват пропорциите и цветовете да не киснат твърде дълго във водата, защото ще почернеят и напитката може да горчи.

Ако искате да пробвате от ароматната напитка, може да си я приготвите вкъщи. Нужни са ви 20 стръка бъз, 750 мл вода, 1 кг захар (може и по-малко, на вкус), 4 пакетчета лимонена киселина.

Стръкчетата се измиват и поставят в подходящ съд. Добавят се водата, захарта и лимонената киселина. Всичко се разбърква и така престоява (на хладно)в рамките на 5 дни. После сокът се прецежда и към него се добавя лимон на вкус.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари

( преди 5 години )
Не се слага лимонена киселина,а лимонов сок.И цветовете се заливат с вряла вода.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар