IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ананас – изобилие от полезни вещества на едно място

14 юни 2018 08 00

Съдържа диетични фибри

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Ананасът е свеж плод, който се среща в много хранителни режими. Той е нискокалоричен и се използва ежедневно за директна консумация, шейкове, смутита, коктейли и десерти.

Бромелиан (бромелаин), протеин, захари, разтворими и неразтворими фибри, въглехидрати, са част от веществата, които ананасът съдържа. Подобно на много други цитруси, в него има изобилие от витамини – А, B, C, B5, B6; бета-каротин; фолиева киселина и минерали като желязо, магнезий, калций, манган и други.

Защо ананасът е полезен за здравето?

Плодът е богат на витамин С – аскорбинова киселина. Тя подсилва имунната система като стимулира активността на белите кръвни клетки и действа като детоксикатор на тялото – намалява свободните радикали.

Ежедневната консумация на ананас има благоприятно въздействие при диария, запек, атеросклероза и високо кръвно налягане. В него има голямо съдържание на фибри, които помагат на храната да премине по-лесно през стомашно-чревния тракт.

Вкусният плод се препоръчва на диабетици. При хората, които имат диабет тип 1, намалява високото ниво на глюкозата в кръвта, а при тези с тип 2, подобрява нивата на кръвната захар и липидите.

Витамин С в ананаса извайва кожата. Той подпомага производството на колаген, с което се грижи за здравето ѝ. Има антиоксидантни свойства и изсветлява тена й. Витаминът в цитруса намалява акнето, стареенето и пигментацията на кожата.

Сокът от ананас е полезен за зъбите и венците. В него има агенти, които стягат венците и спират кървенето.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари