IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Влезте във форма с кетогенната диета

15 юни 2018 05 00

Не е подходяща за кърмачки

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Кето – или кетогенната диета е нисковъглехидратна диета, която превръща организма в машина за изгаряне на мазнини. Ползите от този режим са доказани при милиони хора по света.

Кето в кетогенната диета идва от факта, че този тип на хранене кара организма да произвежда малки молекули, източници на енергия, наречени кетони. Те са алтернативно гориво за организма, когато кръвната захар (глюкоза) е с ниски нива.

Кетоните се произвеждат, когато внасяте в организма си минимални количества въглехидрати (които веднага се трансформират в кръвна захар) и умерени количества протеини (по-големите количества протеин също се трансформират до кръвна захар).

Кетоните се синтезират в черния дроб от мазнини. Те се използват като гориво за тялото и мозъка. Мозъкът е най-големият консуматор на енергия, източници на енергия за него могат да са глюкозата или кетоните.

При кетодиетата организмът започва да си набавя енергия разграждайки мазнините. Нивата на инсулин се понижават, горенето на мазнини се повишава многократно. Достъпът до натрупаните мазнини става много лесен. Чудесен режим за сваляне на килограми. Кетодиетата има и други предимства – почти не усещате глад, раздразнителност и липса на концентрация. Едновременно с това осигурявате на тялото си стабилен източник на енергия.

Кой не може да спазва кетогенната диета?

- Диабетици на медикаментозно лечение (перорални продукти или инсулин);

- Хипертоници;

- Кърмачки.

Още за кетогенната диета може да прочетете в Puls.bg

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари