IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 неочаквани причини за увеличаване на теглото

19 юни 2018 10 40

Спортувате, пазите диета, а пълнеете и не разбирате защо!

Снимка: istockphoto.com

Снимка: istockphoto.com

Ако се чудите защо напоследък теглото ви се покачва, въпреки че стриктно внимавате какво ядете и спортувате редовно, то може би има друга основателна причина.

Възможно е неочакваното качване на килограми да се дължи на една от следните пет причини:

1. Вашата щитовидна жлеза не функционира правилно

Хипотиреоидизмът, известен също като недостатъчна активност на щитовидната жлеза, причинява наддаване на тегло. Когато щитовидната ви жлеза не произвежда достатъчно хормони това забавя метаболизма на тялото ви, което може да доведе до увеличаване на теглото, както и симптоми на умора и студ.

2. Може да имате Синдром на Кушинг

Синдромът на Кушинг е, когато тялото ви произвежда твърде много от стресовия хормон кортизол. Това може да доведе до увеличаване на теглото, предимно около гръдния кош, стомаха, раменете, врата и лицето, докато крайниците ви остават тънки. Синдромът на Кушинг може да бъде причинен от приемането на стероиди или от наличието на тумор в тялото.

3. Наскоро сте започнали да пиете ново лекарство

Приемането на определени медикаменти, като антидепресанти и противозачатъчни хапчета, може да доведе до неочаквано увеличаване на теглото. Ако наскоро сте започнали лечение с нов медикамент, проверете в неговата листовка дали сред страничните му ефекти има и покачване на теглото.

4. Може да имате синдром на поликистозните яйчници

Синдромът на поликистозните яйчници  е състояние, което засяга функцията на вашите яйчници. Жените, които боледуват от този синдром често имат свръх секреция на тестостерон -  мъжкият хормон, който може да доведе до увеличаване на теглото и растежа на космите в области на лицето, гърба, гърдите и раменете.  Другите симптоми на този синдром са нередовен цикъл, подуване на корема, болка в долната част на корема или таза, депресия и тревожност.

5. Борите се с депресия

Депресията може да бъде с различна сила при различните хора, но винаги се характеризира с постоянно лошо настроение. Някои хора с депресия нямат енергия, други имат проблеми със съня, трети не се хранят, четвърти започват да пият повече алкохол и да се хранят обилно, което води до качване на теглото и т.н.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари