IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо хората, които плачат, са много по-силни?

18 юни 2018 08 20

Вижте 6 причини

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Повечето хора са склонни да сдържат сълзите си, когато са тъжни или ядосани, а да изразяват само онези емоции, които са окачествявани като „добри“. Това е много погрешно схващане. Има много научни изследвания, които доказват, че хората, които плачат, са всъщност по-силни и по-здрави от хората, които не го правят.

Ето и няколко факта, които доказват това:

1. Плачът намалява стреса

Според много изследвания, хората се чувстват много по-добре след като си поплачат. Негативните емоционални състояния предизвикват секрецията на хормона на стреса, наречен адренокортикотропен хормон, който предизвиква високи нива на кортизол в организма. Плачът прогонва този хормон от тялото, което ни кара да се чувстваме по-спокойни.

2. Плачът всъщност подобрява настроението ни

Когато сме разстроени, нивата на манган в тялото ни се покачват, което води до нарушения на настроението и нервност. Плачът освобождава манган и други свързани със стреса хормони и протеини и така облекчава нашето настроение незабавно. Плачът също така произвежда ендорфини – натуралното болкоуспокояващо средство на нашето тяло. Ето защо след сесия от хубав плач се чувстваме освежени.

3. Плачът създава по-дълбока интимност

В тази епоха на социалните медии ние сме готови да споделяме само добрите и лъскави страни на живота си, а това вреди на нашите отношения, които стават все по-повърхностни. Ако искаме да създадем истинска емоционална връзка с хората и да имаме по-автентични интимни отношения, ние трябва да показваме своята уязвимост.

4. Сълзите ни освобождават от натрупаните негативни чувства

Изследванията доказват, че отдавна потиснатите емоции могат да се проявят като физически заболявания, например мигрена, артрит, стомашно-чревни нарушения, сърцебиене, тревожност или паническо разстройство. Плачът ни помага да изчистим натрупаните в нас негативни чувства и след като се отдадем на сълзите си, ние се чувстваме много по-леки и по-спокойни.

5. Плачът подобрява творчеството

Повечето хора използват по-доминиращо лявата половина на мозъка си (свързва се с логиката и аналитичното мислене). Хората, които използват повече дясната част от мозъка си са по-интуитивни и имат по-абстрактно мислене. Плачът ни помага да се свържем с нашите емоции, активизирайки дясната половина на мозъка ни, което пък насърчава нашия творчески потенциал.

6. Плачът ни помага да се справим със загубата и да преодолеем скръбта

В живота ни има моменти като смърт на любим човек или загуби от всякакъв вид, които водят до период на скръб. В такъв период болката може да бъде смекчена и облекчена именно от сълзите, а не обратното – от потиснатите емоции. Ако изпаднете в такъв период, направете каквото е необходимо, за да усетите емоцията си – поплачете си на воля, крещете, викайте и нека болката излезе от вас.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

И само един ( преди 5 години )