IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Постоянно чувство на глад – на какво се дължи?

19 юни 2018 08 40

Пиете ли достатъчно вода?

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Гладът е нормална реакция на организма, при която той иска да ни „каже“ чрез мозъка, че се нуждае от енергия. Той може да се дължи на добър метаболизъм, но и на нездравословни навици. Един от тях е преяждането или пропускането на едно от храненията. Има моменти, в които мозъкът ви подава грешна информация и така се храните излишно, което е предпоставка за покачването на килограмите. Ето няколко причини за измамно чувство на глад: 

Прекаляване с въглехидратите 

Не всички въглехидрати са вредни. Но простите, намиращи се в брашното и рафинираната захар определено ще ви докарат здравословни проблеми като наднормено тегло и затлъстяване, ако прекалявате с тях. Погрешно е схващането, че когато хапнем нещо сладко, то ще ни даде енергия и ще ни засити за дълго. Напротив, точно обратното. Въглехидратите в тях се усвояват по-лесно от храносмилателната система и водят по-бързо до чувство на глад. Затова е по-добре да ги замените сладкишите за закуска и между храненията с нещо по-здравословно. 

Депресия

Лошото настроение може да прерасне в депресия, при която хормонът на стреса кортизол се покачва. Това ви кара да ядете, за да се почувствате по-добре. Мислите си, че шоколадът и колата ще помогнат, но те още повече ви вредят в този момент. Решението на проблема не е в плаченето и тъпченето със сладки неща пред телевизора, а разговор с близък човек или специалист, който може да ви помогне да преодолеете този труден момент. 

Жажда

Една от основните причини за по-честото чувство на глад при хората. Дехидратацията може да промени мозъчните сигнали. И вместо да пиете вода, да отваряте хладилника малко след като сте яли. Доказано е, че човек трябва да изпие поне 500 мл вода веднага след събуждане, на гладно. А в горещините е препоръчително да приема минимум 2 л вода. Гледайте винаги да имате под ръка минерална вода или някаква детоксикираща (пречистваща) напитка на бюрото, за да се подсещате. 


Дразнеща храна наоколо 

Някои хора не могат без сладко. Дори и на диета, виждайки торта или сладолед насреща, те трудно биха устоили. Ако сте един от тях, не се презапасявайте с храна вкъщи или в офиса. Дори и да ви черпят, отказвайте по-често. 

Хипотиреоидизъм

Понижената функция на щитовидната жлеза е автоимунно заболяване, при което хората все са си гладни. Това важи особено за жените. Ако трудно се будите сутрин, а през деня сте уморени и нямате желание за нищо, отидете на ендокринолог и проверете нивата на тиреоидните хормони. 

Пропускане на хранене

Много хора пропускат закуска и направо обядват. Други хапват сутрин, след което направо за вечеря. Но прескачането на едно хранене вредни на стомаха, мозъкът изпада в така наречения „летаргичен режим“, носещ със себе си чувство на отпадналост, умора, главоболие. В резултат на това вие сте гладни и по-късно преяждате. 

Недостатъчно сън 

Недоспиването също може да предизвика измамно чувство на глад. Това се дължи на увеличаването на хормоните на стреса, най-вече на свободните радикали в тялото, които атакуват клетките и нарушават метаболизма. 6-7 часа дълбок сън на нощ са достатъчни, за да не се чувствате гладни и раздразнителни на сутринта. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари

А.Славова ( преди 5 години )
Понижената функция на щитовидната се нарича ХИПОтиреоидизъм, а не ХИПЕР
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар