IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ухапване от насекоми - за какво да внимавате?

20 юни 2018 05 00

Кожата често се зачервява

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Насекомите са повсеместно разпространени. През зимния сезон техните популации значително намаляват, но някои видове остават активни целогодишно. Най-честият пряк контакт с тях е при ухапване или ужилване. Обикновено това става по откритите части на тялото и води до кратковременно кожно раздразнение и субективни оплаквания от парене или сърбеж, по-рядко болка. 

Най-честите симптоми са локални – в мястото на ухапването (или ужилването). Кожната реакция се състои в появата на зачервяване и леко подуване на мястото, които в рамките на няколко часа отшумяват. В слюнката на насекомите се съдържа различно количество от разнообразни биоактивни вещества, които имат отношение както към появата на кратковременно кожно раздразнение, така и до възникване на алергична реакция, която може да варира от локализирана – подуване извън участъка на ухапването до тежка форма със засягане на дишането.


Прояви, които ни насочват към проявата на алергичен шок са комбинация на няколко от следните симптоми - затруднено дишане, подуване на лицето, затруднение при преглъщане, наличие на хрипове (следствие на белодробен оток). Кръвното налягане на пациентите спада до критични стойности, а пулсът се забързва компенсаторно. Засегнатите се оплакват от замайване, възможно е наличие на коремни спазми, а в някои случаи и загуба на съзнание.

Обикновено алергичните прояви са значително по-чести при ужилване (от оси, пчели) в сравнение с ухапването от комари, кърлежи или други насекоми. При комарите, кърлежите и бълхите по-голямо значение има дали са преносители на някакво инфекциозно заболяване. Кърлежите са основен преносител на причинителите на Лаймска болест, Марсилска треска, Кримска-Конго хеморагична треска, Ку-треска и кърлежов енцефалит. 

При ухапване от заразен кърлеж с причинителя на Лаймската болест, симптомите се развиват след изтичане на инкубационния период (от 3 до 30 дни). Кожните прояви се състоят в появата на зачервяване в областта на ухапването, което постепенно нараства в диаметър и избледнява в центъра. В някои случаи може да достигне до 50 см. в диаметър.

Още за промените с кожата при ухапване от насекоми, четете в Puls.bg 

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари