IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-ефикасният лек срещу артрита – сваляне на килограми

22 юни 2018 10 00

Повече свалени килограми – по-добро физическо и психично здраве

снимка: Pexel

снимка: Pexel

Възрастните с наднормено тегло страдат често от болки в колената, а според ново изследване за намаляване на тези артритни болки е нужно намаляване и на теглото, съобщава ЮПИ.

Резултатите от проучването са публикувани в Arthritis Care & Research. Според д-р Матю Хепистол от болница „Ленъкс Хил“ в Ню Йорк, резултатите от изследването само се добавят до онези от предишни подобни проучвания. От тях става ясно, че свалянето на телесна маса е сред малкото ефикасни нехирургични методи за намаляване на болката у пациенти с наднормено тегло, засегнати от остеоартрит на коляното.

Екипът на Стивън Месие от университета „Уейк Форест“ установил, че загуба на 10 и повече процента от телесното тегло за 18-месечен период води до 50-процентно намаляване на болката и до значително увеличаване мобилността на хора, засегнати от артритни болки в колената.

По-голямата загуба на телесно тегло е свързана с по-добри резултати за засегнатите от остеоартрит на коляното пациенти, които са с наднормено тегло или затлъстели.

След като изследвали данни за 240 пациенти, учените констатирали, че загубата на 20 и повече процента от телесното тегло води до допълнително 25-процентно намаляване на болката.

Оказало се, че пациентите са също с подобрени физически функции в сравнение с хората, които загубили само 10 процента от телесното си тегло по време на изследването.

Колкото повече били свалените килограми, толкова по-добро било свързаното с физическото и психично здраве качество на живота.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари