IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 храни и напитки, които да не приемате на празен стомах

21 юни 2018 07 20

Забравете за газираното

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Много често онова, което ядете за закуска, определя как ще се чувствате до края на деня. Някои храни могат да предизвикат раздразнение на червата, подуване и газове, дори диария, ако се приемат на гладно. 

Закуската е важна и не бива да се пропуска. Специалисти по хранене са на мнение, че ставайки от леглото трябва да дадем известно време на храносмилателната система, за да започне да работи нормално след часовете сън, през които си е почивала. 

Tialoto.bg подбра 6 храни и напитки, които е по-добре да ядете на празен стомах:

1. Пикантни храни

Яденето на подправки и люти чушки на празен стомах може да раздразни стомашната лигавица, което да предизвика образуването на киселини и гадене. Те разстройват храносмилателната система и по-добре да се избягват от онези, които имат гастрит или по-чувствителен стомах. 

2. Подсладени храни и напитки 

Повечето хора си мислят, че ако закусят с нещо сладко ще имат повече енергия за деня. През лятото хотелите предлагат ол инклузив почивки, при които на закуска може да избирате измежду най-различни напитки и плодови сокчета. Но те са подсладени допълнително и по-скоро ще натоварят панкреаса. А когато стомахът е празен, захарта под формата на фруктоза, попаднала в тялото от плодовете и разтворимите сокове, предизвиква претоварване на черния дроб.Преработената захар в десертите действа още по-зле на храносмилането. 

3. Газирани напитки

Те не са полезни за организма, независимо колко е часът. Изпити на празен стомах, газираните напитки се смесват със стомашните киселини, причиняват газове и киселини. Допълнителната киселинност в стомаха става причина за спазми и болки през деня. 


4. Студени напитки

Сигурно сте чували, че е най-добре да започнете деня с топла вода с лъжичка мед. Но вместо това много хора пият студена вода от хладилника в горещините. А приемът на студени течности на гладно може да увреди стомашната лигавица и да причини разстройство.

5. Цитрусови плодове

Плодовете са много полезни за тялото, но ако се ядат в точните количества и в точното време на деня. Консумацията на цитрусови плодове на празен стомах може да увеличи производството на киселина. Прекалено многото фибри и фруктоза в плодовете също могат да забавят храносмилателната система. 

6. Сурови зеленчуци

Това важи най-вече за хората, които са на специален диетичен режим, който включва сурови зеленчуци. В тях има много едри влакна, които могат да натоварят допълнително празния стомах. Те причиняват газове и подуване на корема. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари