IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обичате банани? Не прекалявайте с консумацията им!

21 юни 2018 11 00

Могат да предизвикат подуване на стомаха

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Бананите не са само вкусни, но и полезни за здравето, защото са пълни с нутриенти. Те са предпочитани за закуска от много хора. Зареждат тялото с енергия, предпазват сърцето, помагат в борбата  с излишните килограми. Но какво количество банани трябва да изяждаме на ден?

Прекалената консумация на банани не е полезна. Според специалисти по хранене и диетика, менюто ни за деня трябва да е балансирано и да съдържа макро и микро вещества. В бананите има много фибри, но когато количеството им в организма е по-голямо, се получават запек и други стомашни неразположения. А ако някой се подложи само на бананова диета, ще се лиши от протеините и мазнините, от които се нуждае. 

В сладкия тропически плод има аминокиселината тирозин, която тялото превръща в тиромин. Той може да предизвика главоболие и мигрена. Бананът съдържа и витамин В6, който оказва отрицателно въздействие върху нервната система, предизвиква затруднено дишане и възпаление.

Какво се случва, ако прекалите с яденето на банани?

1. Запек

Недобре обелените банани съдържат голямо количество нишесте, което причинява запек. В плодовете има също и много пектин, което допълнително усложнява ситуацията и увеличава дехидратацията. 

2. Проблеми с червата

Фибрите подобряват работата на храносмилателната система. Но когато се прекали с консумацията на банани,  в стомаха попада по-голямо количество, което предизвиква газове, крампи и подуване. 

3. Задържане на тегло 

Приемът на банани е включен в много диетични режими. Но те са много висококалорични плодове и трупат килограми. Ако ядете повече от два на ден, ще приемете над 300 калории. Може да си позволите един банан и някой друг плод за деня, за да не напълнеете. 

4. Дентални проблеми 

В бананите има много захари. Полепнали по зъбите, те лесно могат да причинят кариеси. Ако прекалявате с похапването на банани, киселината в тях може да наруши емайла на зъбите. 

След консумацията на банани, както и каквото и да е друго, измивайте старателно зъбите си или дъвчете дъвка.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари

Supermag ( преди 5 години )