IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тренировка в жегата: Пийте повече вода!

22 юни 2018 05 00

Не си слагайте неудобни дрехи

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Лятото е перфектното време да излезем навън и да се забавляваме. Повечето хора го обичат точно заради това, че предлага много разнообразни дейности, които можем да практикуваме на открито. Такива са например плуването, бягането, карането на велосипед. Но летните горещини могат да бъдат и опасни, ако не сме достатъчно внимателни. Особено за тези, които тренират.

Една от най-трудните задачи е да запазим тялото си хидратирано и поддържането на електролитите и солта в тялото. Този деликатен баланс е от решаващо значение за правилното функциониране на организма ни.

Ако не пием достатъчно вода, рискуваме да се дехидратираме и да се появят симптоми на замаяност и гадене. А в случай, че не ги разпознаем, дехидратацията може да доведе до бъбречна недостатъчност и в много редки случаи да бъде дори с фатален край.

Другата крайност също може да бъде много опасна. Пиенето на прекалено много течности, без да възстановяваме електролитите си, може да доведе до хипонатриемия. Симптомите на това състояние включват объркване, гадене, мускулни крампи, припадъци или дори летален изход в екстремни случаи.

Затова трябва да бъдем много предпазливи с тренировките си в горещините. Тези съвети са полезни за предпазването от опасни последици:

Часовият период, когато тренираме, е важен

Трябва да се избягва времето от 10 до 15 ч., тъй като тогава температурите са най-високи. Рано сутрин е най-подходящият момент за провеждане на упражнения.

Подходящото облекло

Дрехите в светли цветове и от памучен материал са по-подходящи за тренировки. Повечето спортни екипи, които се продават в магазините, също са произведени от подходяща материя, която да не задържа толкова топлината и предизвиква допълнително потене.

Използването на слънцезащитен крем

Особено тези с по-висок фактор, ни предпазват от изгаряния на кожата. Дори и в облачните дни е хубаво да не пропускаме употребата му.

Хидратиране на тялото

Както е написано в горните редове, хидратацията е от основна важност. Препоръчително е пиенето на вода на всеки 15 минути при тренировка, дори и да не чувстваме жажда.

Още съвети за спортуването в горещините може да намерите в Puls.bg

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари