IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хората, които имат сестра, са по-добри

27 юни 2018 10 40

Това доказаха учени

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Хората с братя и сестри са свикнали да делят нещата помежду си и да се съобразяват с другите. Но по-големите винаги се дразнят на по-малките, защото им взимат дрехите или не им оставят лично пространство. Понякога се стига и до бой, но въпреки всичко те се обичат и не могат един без друг. 

Много мъже и жени споделят, че чувството да имаш по-малка сестра е невероятно. Това доказва и проучване сред 400 семейства с повече от едно дете, проведено в САЩ през 2010 г. Според резултатите от него, публикувани в списание за семейна психология, хората, които имат сестра, в по-добро психично здраве. 

Семействата, участвали в проучването, са били с няколко деца от различен пол, едно от които е на възраст между 10 и 14 години.

Тийнейджърите, които имат сестра, са посочили, че се чувстват по-обичани, както и по-малко самотни, уплашени или виновни в определени случаи, независимо от възрастовата разлика, отколкото когато са били сами. 

Изследователите са на мнение, че хората, които имат сестра, са по-съпричастни към различни проблеми в обществото, по-комуникативни и по-лесно се справят в конфликтни ситуации. Момчетата, например, нямат големи проблеми при общуването с жените след като пораснат. Освен това повечето от тях са обсъждали най-различни теми със сестрите си и са по-подготвени. 

Дори и братята и сестрите да се карат помежду си, те си остават привързани и готови да помогнат на другия във всеки един момент. Това ги прави добри и услужливи хора в обществото, коментира Лора Падиля-Уокър, автор на изследването. 

Друго нещо, което откриват учените, е способността на сестрите да запазят връзките с роднините дори и след загубата на родителите им. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари

Таня Денева ( преди 5 години )
Вярно е всичко горе написано! Ние сме две сестри и много се обичаме и си помагаме.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар