IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 неща, които да не казвате на човек в депресия

27 юни 2018 10 00

Не обвинявайте

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Стресът и напрежението са част от ежедневието ни. Когато някой от нас е по-слаб по характер и не може да се справи с трудностите, се появява депресията. А тя не е безобидна и може да продължи с години. Посещението на психолог, а понякога и психиатър, както и подкрепата на близките, е от голямо значение за болния. 

Трудно е да разбереш какво изпитва човек, който е изпаднал в депресия. В някои моменти хората се чудят как да общуват с него, за да не го наранят допълнително. Няма универсална формула, по която да се водите, но ето шест неща, които никога не бива да казвате на човек в депресия. 

1. „Мисли положително“

Депресията не е само психологически проблем. Няколко проучвания показват, че разклатеното менталното здраве е причинено от химическия дисбаланс в мозъка. Хората, страдащи от депресия, трудно контролират емоциите си. Когато им кажете, че трябва да мислят положително, нищо няма да се промени. Вместо това се опитайте да им обясните какво би било след като те се оправят. Признавайки, че имат проблем, вие им показвате, че го вземате на сериозно и сте готови да им помогнете. 

2. „Знам как се чувстваш“

Ако говорите с някой, който е депресиран от дълго време, това изречение звучи доста съжалително. То по-скоро ще накара човека отсреща да се притеснява. Клиничната депресия може да продължи с месеци, дори години и подобен род реплики не вършат работа. 

3. „Вината е твоя“

Обвиненията срещу човек в дълбока депресия могат да го накарат да се чувства по-ненужен и самотен. По-голямата част от хората със слаба психика постоянно си мислят, че някой ги обвинява и искат да им навреди. Ако им кажете, че вината е тяхна, само ще ги разстроите още повече. 

4. „Защо не промениш живота си?“

Крайно неподходящо изказване, особено, ако депресираният не се чувства добре. Непрекъснатото повтаряне, че се е провалил и трябва да направи по-голяма крачка в живота, за да излезе от черната дупка, в която се намира от дълго време, само ще влоши състоянието му. По-добре е да обсъдите няколко стъпки за промяна, но когато човекът насреща е по-стабилен психически и е готов да говори за това. Тогава дори може заедно да направите план стъпка по стъпка. 

5. „Ще ти мине“
Депресията няма да мине, дори може да навреди на болния и семейството му, ако те не вземат нужните мерки. Когато диагнозата не е потвърдена, не се заблуждавайте, че приятелят или роднината ще се оправи след няколко дни. Опитайте се да го убедите да отиде на психолог, с който да сподели всичко, което чувства. Окуражете го и се опитайте да му обясните, че е за негово добро да си пие хапчетата. 

6. „По-добре депресия, отколкото...“

Трудно е да се поставите на мястото на депресирания. Когато искате да му  помогнете, помислете добре какво ще му кажете. „По-добре е да си в депресия, отколкото да изгубиш близък“  или сравнения от сорта не са най-удачните. За предпочитане е да обясните на човека, че ще се почувства по-добре, ако намери точния специалист, с който да споделя и с който да започне необходимата терапия. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари

до редакцията ( преди 5 години )
давате ли си сметка колко дразнеща е рекламата ви за адидас посред статията за депресия и давате ли си сметка, че статията ви може да бъда четена от хора с реални проблеми, а не просто защото така, ама всъщност аз ще потичам утре, защото не съм депресиран. колко хубаво. нещастници.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар