IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прекалена консумация на пъпеш – може ли да ни навреди?

2 юли 2018 07 40

Ето 5 странични ефекта

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

След динята, пъпешът е на второ място в топ 10 на най-предпочитаните плодове, които ни освежават и хидратират в жегите. Той съдържа много важни нутриенти, полезни за здравето на кожата, косата, ноктите и очите.

Пъпешът е богат на бета-каротин, витамините А, С, B1, B2, фолиева киселина, магнезий, фосфор, калций, мед, силиций. В него има голямо количество вода, влакна, свободни органични киселини и полезни белтъчини и въглехидрати.

Консумацията на сочния плод се препоръчва за подобряване на зрението, регулиране на кръвното налягане, увеличаване на притока на кръв към мозъка, подсилване на имунитета.

Ароматният плод ни разхлажда в жегите, но има странични ефекти за тялото, ако се консумира в големи количества. Ето някои причини, поради които трябва да не прекалявате с пъпеша:

1. Може да увеличи кръвната захар

Диабетът е състояние, характеризиращо се с повишени нива на кръвната захар (глюкоза). Ако диабетици прекалят с похапването на пъпеш, здравословното им състояние ще се влоши поради покачването на кръвната захар заради плода. 90% от пъпеша е вода, но в 100 г от него има около 9 г захар.

2. Предизвиква проблеми със стомашно-чревния тракт

Според специалисти по аюрведично хранене, някои комбинации от храни могат да нарушат нормалното функциониране на стомаха. В тази връзка пъпешът не бива да се яде непосредствено след обяд или вечеря, защото попаднал заедно с други храни, той може да разстрои стомашно-чревния тракт. Освен това той е изпълнен предимно с вода, захари и фибри. Ако пием допълнително течности след изяждането на плода, можем да създадем благоприятна среда за развитието на бактерии.

3. Забавя метаболизма

Специалистите по хранене не препоръчват да се яде пъпеш преди лягане. Работата на храносмилателната система се забавя през нощта, а плодът съдържа голямо количество захари, които по-трудно могат да се обработят след 19 часа. Колкото повече пъпеш ядете, толкова по-голям е рискът от забавяне на метаболитната ви система.

4. Води до диария

Поглъщането на твърде много влакна и вода чрез плода може да причини диария. В някои видове пъпеши се съдържа захарното съединение сорбитол, което не е вредно за организма, ако се приема умерено, но в по-големи количества води до разстройство.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари

Ирена Георгиева ( преди 5 години )
Наистина този плод е много приятен,но в умерени количества!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар